Foodstories: Τo Chimney Cake της Βουδαπέστης

865

Τα streetfood της κάθε χώρας σιγά σιγά αποκτούν όλο και περισσότερο πιστό κοινό σε όλον τον κόσμο κι αυτό είναι κάτι που οφείλεται όχι μόνο στη γεύση τους αλλά και στην ιδιαιτερότητά τους. Η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, φημίζεται για το chimney cake (kürtőskalács), ένα γευστικό επιδόρπιο που μπορεί να βρεθεί στους δρόμους της.

Το chimney cake είναι ουσιαστικά ζύμη, τυλιγμένη σε ξύλινη βάση και αργοψημένη σε καυτά κάρβουνα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προστίθεται συνεχώς λιωμένο βούτυρο μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσο-καστανό χρώμα κι ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, μπορεί να προστεθεί μια ποικιλία από toppings, από κανέλα και καστανή ζάχαρη μέχρι καρύδα.

Η ιστορία του διάσημου streetfood μάλλον και σύμφωνα με πηγές εντοπίζεται στην εισβολή των Μογγολικών στρατευμάτων που ανάγκασε πολλούς ανθρώπους από την Τρανσυλβανία να καταφύγουν στα βουνά και στις σπηλιές του Buda Castle και του Rez. Τότε, οι Μογγόλοι αποφάσισαν να αναγκάσουν τους Τρανσυλβανούς να παραδοθούν εξωθώντας τους στην ασιτία , αυτό, όμως, που δεν υπολόγισαν είναι ότι μια γυναίκα θα έπαιρνε όλο το εναπομείναν αλεύρι, θα το ανακάτευε με φλαμουριά και νερό και θα έψηνε μεγάλα και μικρά ρολά στη φωτιά. Κι ενώ το στρατόπεδο των Μογγόλων πεινούσε εξαιτίας του χρονοβόρου σχέδιού του, οι άνθρωποι της Τρανσυλβανίας πήγαιναν και τους έδειχναν πόσο φαγητό οι ίδιοι είχαν. Έτσι, οι Μογγόλοι απέτυχαν κι εγκατέλειψαν το σχέδιό τους.

Κι ενώ οι θεωρίες για την προέλευση  του chimney cake δεν σταματούν, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη παράδοση της Ουγγαρίας αλλά και ένα στολίδι στα τραπέζια που το επιλέγουν. Όσο περνά δε ο καιρός, η δημοφιλία του εξαπλώνεται σε διεθνές επίπεδο κι όποιος επισκέπτεται την πόλη και δοκιμάζει το ξεχωριστό γλύκισμα, φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close