Πολλοί από εμάς μπορεί να μην γνωρίζαμε το εστιατόριο Parthenon αλλά οι Έλληνες κι όχι μόνο που κατοικούσαν στο Σικάγο και γενικότερα στην Αμερική, το ήξεραν καλά.
Τα αδέρφια Βασίλης και Χρήστος Λιάκουρας άνοιξαν το εστιατόριο Parthenon στο Greektown του Σικάγο, το 1968 και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του εστιατορίου από την πρώτη κιόλας μέρα κέρδισαν $110. Μετά από 2-3 χρόνια λειτουργίας, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να επεκτείνουν το χώρο αγοράζοντας και τον δίπλα χώρο, λόγω της αυξημένης πελατείας που είχαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο ήταν από τα πιο διάσημα ελληνικά εστιατόρια στις ΗΠΑ, και η είδηση του κλεισίματός του δημοσιεύτηκε σε όλες τις top εφημερίδες του Σικάγο.
Το πιο διάσημο πιάτο του εστιατορίου ήταν το flaming saganaki, ένα πιάτο που ουσιαστικά είναι ένα απλό σαγανάκι, δηλαδή ένα κομμάτι κεφαλοτύρι βουτυγμένο σε αυγό (!) και αλεύρι, τηγανισμένο το οποίο την ώρα που έφτανε στο τραπέζι περιχυνόταν με ελάχιστο brandy και “άναβε” με το σύνθημα του σερβιτόρο που φώναζε “Opa!” όπως θα δείτε και στο βίντεο.