Μίλα μου για Cabernet!

494

Είναι βαθύχρωμο, είναι πλούσιο, είναι γευστικό…Όταν μιλάμε για Cabernet Sauvignon, αναφερόμαστε σε ένα πραγματικά αρχέτυπο είδος κόκκινου κρασιού, το οποίο όταν είναι καλό, τότε αξίζει τον τίτλο του βασιλιά των σταφυλιών!

Με αξιοζήλευτη γευστική πυκνότητα, ανταποκρίνεται ιδιαιτέρως θετικά στη μακρόχρονη παλαίωση.

Περιγραφή

H ονομασία Cabernet Sauvignon, αρχικά, αναφέρεται και στο σταφύλι και στο κρασί που παράγεται από αυτό. Παρόλα αυτά υπάρχουν κι άλλα ονόματα, όπως Petit Cabernet Petit Vidure, Vidure ενώ στην Ιταλία το αποκαλούν και Uva Francese. Κι ενώ οι ρίζες του ουσιαστικά παραμένουν ένα μυστήριο, το σίγουρο, όμως, είναι ότι εμφανίστηκε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα στο Bordeaux της Γαλλίας και κυρίως στο Médoc και στη Graves.

Τα σταφύλι του κρασιού είναι ανθεκτικό και προσαρμόζεται σε πολλά κλίματα, γι’ αυτό και καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο, από τη Γαλλία – που πρόκειται πιθανώς και για τη γενέτειρα – μέχρι τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Ανάλογα με το κλίμα, βέβαια, αλλάζει ο χρόνος ωρίμανσής του. Στις πιο κρύες περιοχές μπορεί να περάσουν μέχρι και 30 μήνες μέσα στα δρύινα βαρέλια ενώ στις θερμότερες η ωρίμανση γίνεται πολύ γρήγορα, με πλούσιο χρώμα, γεύση και άρωμα.

cabernet

Γεύση

Φημισμένη για την έντονη γεύση και το άρωμά του, η Cabernet Sauvignon, είναι μια πλούσια σε γεύσεις και αρώματα ποικιλία. Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και η βασική του γεύση είναι μαύρο φραγκοστάφυλο, σταφίδες και τα αρωματικά βότανα. Όταν βρίσκεται σε πιο νεαρή του ηλικία προσφέρει, μαζί με το φραγκοστάφυλο, άρωμα πιπεριάς και αγριοκέρασου ενώ όταν παλαιώνεται –κυρίως μακροχρόνια-  αποκτά μία μοναδική πυκνότητα και αρώματα.

Αν αφήσεις για λίγο το κρασί να «κυλήσει» στον ουρανίσκο σου, θα νιώσεις την επίγευση από βατόμουρα ή φραγκοστάφυλο, μαύρες σταφίδες, σμέουρα και την οξιά -από το δρύινο βαρέλι-. Η ξηρότητά του οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες.

Με τι συνδυάζεται;

Όσο για το φαγητό με το οποίο μπορεί να συνδυαστεί, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αποτελεί εξαιρετική συντροφιά για κρέατα, όπως πάπια, βοδινό κρέας, κουνέλι, πουλερικά, λουκάνικα . Μη διστάσεις, επίσης, να το συνδυάσεις με ροκφόρ, brie, cheddar αλλά και σοκολάτα.


 

Εάν θες να απολαύσεις και εσύ το αγαπημένο σου κρασί κανόνισε μια γευστική έξοδο σε 12 wine bar restaurants στην Αθήνα, με έκπτωση από 20 ως και 50%!

Κλείσε το τραπέζι σου για το Wine & Dine

 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close