5 λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε σαμπάνια

1.8K

Ήρθε η στιγμή για ένα ρομαντικό δείπνο, για να γιορτάσεις την προαγωγή σου στη δουλειά ή τα γενέθλια σου παρέα με φίλους. Όποια και αν είναι η περίσταση που επίλεξες να γιορτάσεις ανοίγοντας μία σαμπάνια, σίγουρα της αξίζει να της φερθείς σωστά! Διάβασε τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με τη σαμπάνια και την επόμενη φορά, καν’ το όπως πρέπει!

1. Αποθηκεύουμε τη σαμπάνια στο ψυγείο

Αγοράσες μία σαμπάνια και περιμένεις την κατάλληλη στιγμή και τη σωστή παρέα για να την απολαύσεις. Μέχρι τότε, αποφασίζεις να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Λάθος!

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η σαμπάνια πρέπει να πίνεται πολύ κρύα. Οι συνθήκες όμως μέσα στο ψυγείο μπορεί να γίνουν πολύ ξηρές και ν΄αλλοιώσουν τη γεύση της. Η έλλειψη υγρασίας οδηγεί στο να στεγνώσει ο φελλός και καθώς στεγνώνει, η σφράγιση μεταξύ του μπουκαλιού και του φελλού χαλαρώνει. Το κρασί οξειδώνεται πιο γρήγορα και επηρεάζονται τα αρώματά του. Μπορεί επίσης να απορροφήσει γεύσεις και αρώματα άλλων τροφίμων… Οπότε, τοποθέτησε την σαμπάνια εκτός ψυγείου, εκτός αν σκοπεύεις να την καταναλώσεις σύντομα. 

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του κρασιού συστήνουν να φυλάσσεται το μπουκάλι της σαμπάνιας σε δροσερό μέρος, που δε βλέπει ο ήλιος και να τοποθετείται στην ψύξη μερικές ώρες πριν την κατανάλωση. Ο διευθυντής ποιότητας οίνου της Moët & Chandon, προτείνει να βγάζουμε το μπουκάλι της σαμπάνιας έξω από το ψυγείο, περίπου 15 λεπτά πριν από το σερβίρισμα. Η σαμπάνια δε θα πρέπει να σερβίρεται πολύ κρύα, καθώς επηρεάζονται τα αρώματα της. Αντίστοιχα, εάν σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου χάνεται η λαμπερή της γεύση. Οπότε, για να αποδώσει τα μέγιστα ένα κρασί μας, η θερμοκρασία του θα πρέπει να είναι σωστή. Η ιδανική θερμοκρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ 7°C -10°C.

2. Eκτινάσσουμε το φελλό

Ναι, το ξέρουμε ότι ένα κομμάτι της μαγείας της σαμπάνιας κρύβεται στην θορυβώδη εκτίναξη του φελλού. Ένας σομελιέ όμως ποτέ δε θα ανοίξει με αυτό τον τρόπο την σαμπάνια που σου σερβίρει! 

Ο λόγος είναι ότι η πίεση σε ένα μπουκάλι σαμπάνιας (λόγω των φυσαλίδων) μπορεί να εκτοξεύσει τον φελλό με ταχύτητα περίπου 40 χλμ την ώρα!! Όπως φαντάζεσαι, ο φελλός μπορεί να προκαλέσει ζημιές τριγύρω, οπότε καλό είναι να προσέχουμε. Για να απευφεχθεί ο κίνδυνος, αφαίρεσε το φελλό σωστά, όπως κάνουν οι επαγγελματίες.

Για αρχή, αφαίρεσε το σύρμα από το φελλό. Ένας σομελιέ βάζει πάντα τον αντίχειρά του στην κορυφή και δεν τον αφαιρεί μέχρι να “σβήσει” ο φελλός. Στρίψε το μπουκάλι στις 45 μοίρες (προσέχοντας να μην είναι κάποιος σε αυτή την κατεύθυνση) και χρησιμοποίησε μια υφασμάτινη πετσέτα ανάμεσα στον αντίχειρά σου και το φελλό. Στη συνέχεια, πίεσε απαλά την κορυφή του φελλού με το ένα χέρι και στρίψτε το μπουκάλι με το άλλο, μέχρι να ξεκολλήσει ο φελλός. Τώρα μπορείς να σερβίρεις, ρίχνοντας αργά το αφρώδες κρασί, για να μην ξεχειλίσουν οι φυσαλίδες της, όπως ένας αληθινός Champenois

3. Τη σερβίρουμε στο λάθος ποτήρι

Αγοράσες ειδικά ποτήρια flute και περιμένεις καρτερικά τη στιγμή που θα τη σερβίρεις για να τιμήσεις την περίσταση, όπως πραγματικά της αξίζει. Μάντεψε.. τα ποτήρια αυτά, περιορίζουν πραγματικά τη γεύση και είναι από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε πίνοντας σαμπάνια.

Το ποτήρι που σερβίρουμε τη σαμπάνια μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία γευσιγνωσίας. Αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τη σαμπάνια σε ποτήρια flute, οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί συμφωνούν ότι συμβάλλουν στην απώλεια του αρώματος και άρα, στον περιορισμό της γευστικής εμπειρίας που προσφέρει. Το ιδανικό ποτήρι επιτρέπει στη σαμπάνια να αναπνέει και να αναπτύσσεται. Πρέπει να είναι αρκετά στενό στην κορυφή για να δέσει όλες τις γεύσεις στη μύτη και στον ουρανίσκο μας. Ποιό είναι όμως το κατάλληλο ποτήρι; 

Σέρβιρε την σαμπάνια σου σ’ ένα ποτήρι tulip (σχήμα τουλίπας). Έχει στρογγυλεμένο σχήμα και επιτρέπει στα αρώματα της σαμπάνιας ν’ αναπτυχθούν μέσα στη κοιλότητα του ποτηριού. Ένα μεγαλύτερο ποτήρι θα βελτιώσει αμέσως τη γευστική σου εμπειρία, αφού μας επιτρέπει να εισπνεύσουμε και να εκτιμήσουμε τα αρώματα της σαμπάνιας. Μη ξεχνάς άλλωστε, ότι η σαμπάνια όσο πιο πολύ αναπνέει, τόσο πιο φρουτώδης και αρωματική γίνεται.

4. Γεμίζουμε το ποτήρι

Είπαμε ότι η σαμπάνια ανήκει στην κατηγορία των αφρώδων οίνων, αλλά ας μην τη μπερδεύουμε με το χύμα κρασί. Για να μην κάνεις λάθη με το γέμισμα λοιπόν, σκέψου απλά μήπως είναι η στιγμή ν’ αρχίσεις να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο και απόλαυσε τη σαμπάνια σου αργά… 

Οι ειδικοί οίνου συνιστούν να γεμίζουμε το ποτήρι της σαμπάνιας με ποσότητα που θα μπορούσε να συγκριθεί με το ¼ του φλιτζανιού. Σου φαίνεται λίγο; Σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο το ποτήρι σου θα είναι μισογεμάτο και κυρίως, μπορεί να παραμένει κρύο, ώστε να το ξαναγεμίσεις όποια στιγμή το θελήσεις. Άλλωστε, όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτό είναι το νόημα του να χρησιμοποιούμε το σωστό ποτήρι για τη σαμπάνια. Με τη χρήση του σωστού ποτηριού, είναι σχεδόν αδύνατη η εξάλειψη των αρωμάτων του κρασιού.

Η ιδέα εδώ είναι ότι, εάν σου αρέσει να πίνεις τη σαμπάνια σου αρκετά αργά (όπως κάνουμε όλοι, ακριβώς επειδή είναι σαμπάνια), η σαμπάνια στο κάτω μέρος θα είναι πιο ζεστή από το κρύο υγρό στην κορυφή του ποτηριού και άρα, δε θα έχετε μία σταθερή γευστική εμπειρία.

5. Γέρνουμε το ποτήρι στο σερβίρισμα

Όταν σερβίρουμε μπύρα, συνηθίζουμε να γέρνουμε ποτήρι κατά περίπου 45 μοίρες, ώστε να μειώσουμε την ποσότητα του αφρού. Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο με τη σαμπάνια ή είναι κι αυτό ένα από τα λάθη που κάνουμε όλοι;

Εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ορισμένοι οινολόγοι, όπως οι ειδικοί της Ferrari Trento συνιστούν να γείρουμε το ποτήρι της σαμπάνιας κατά τη διαδικασία του σερβιρίσματος. Άλλοι όμως διαφωνούν. Ειδικότερα, ο σωστός τρόπος για το σερβίρισμα της σαμπάνιας, όπως αναφέρουν, είναι να προσπαθήσουμε ν’ ακουμπήσουμε τις πλευρές του ποτηριού, καθώς αυτό είναι κάτι που βοηθάει να διαλυθούν οι περισσότερες φυσαλίδες. Εάν πάλι θέλεις να ρίχνεις αργά και σταθερά τη σαμπάνια στο ποτήρι, μπορείς να το κάνεις ανεπιφύλακτα. Ρίξε τη σαμπάνια με ένα και μόνο ενδιάμεσο “στοπ”, πράγμα που σημαίνει όμως, ότι θα πρέπει να τη χύνεις σταδιακά στο ποτήρι.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close