10 χαρακτηριστικά πιάτα της Κυπριακής κουζίνας

4.9K

Η αγαπημένη μας κυπριακή κουζίνα είναι μια από τις πληθωρικότερες του κόσμου. Ποιός δεν έχει φάει έστω και μια φορά χαλούμι και σεφταλιά; Εκτός από τα νόστιμα πιάτα, αυτό που σε κερδίζει στην Κύπρο είναι η φιλοξενία τους. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά πιάτα και σπεσιαλιτέ της Κύπρου  που μας αρέσουν πολύ και αξίζει να τα δοκιμάσεις!

Χαλούμι

κυπριακή κουζίνα

Tο χαλούμι είναι ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο τυρί. Θα το δοκιμάσεις σε κάποια δροσερή σαλάτα, ψητό σαν σαγανάκι και ωμό σε σάντουιτς. Να ξέρεις  ότι συνδυάζεται εξαιρετικά με παραδοσιακά κυπριακά λουκάνικα!

Σεφταλιές

κυπριακή κουζίνα

Πολλόι θα χαρακτήριζαν τις σεφταλιές ως μικρά κεμπάπ, όμως σε γεύση είναι πολύ πιο νόστιμες! Είναι μικρά μπιφτεκάκια από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά, ή και από συνδυασμό αυτών των δύο, μαζί με κανέλα, μαϊντανό,κρεμμύδι και ψήνεται στα κάρβουνα ή στο φούρνο.

Κουπέπια

κυπριακή κουζίνα

Παρόμοια με τα ντολμαδάκια είναι και τα κουπέπια. Φτιάχνονται και αυτά με αμπελόφυλλο, αλλά η γεύση του κύμινου και του λεμονιού είναι αρκετά δυνατή. Η γέμιση τους είναι με ρύζι ή και με κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό. Συνδυάζονται τέλεια με γιαούρτι!

Αφέλια

κυπριακή κουζίνα

Αφέλια είναι μαριναρισμένα μικρά κομμάτια χοιρινού χωρίς λίπος, μέσα σε κόκκινο κρασί, κύμινο και κανέλα, που  σιγοβράζονται μέχρι να μελώσουν. Έπειτα σερβίρονται με ρύζι και το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο!

Κολοκάσι

κυπριακή κουζίνα
Το κολοκάσι είναι μια ρίζα αντίστοιχη της πατάτας, που συνήθως γίνεται γιαχνί στην κατσαρόλα, μαζί με χοιρινό ή κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι και σέλινο. Πολλές φορές μαγειρεύεται και με πατάτες αντί για κρέας.

Καραόλοι γιαχνί

κυπριακή κουζίνα

Αν είσαι από την Κρήτη, τα ξέρεις και ως χοχλιούς μπουρμπουριστούς. Καραόλοι λέγονται στα κυπριακά τα σαλιγκάρια! Παραδοσιακά φτιάχνονται γιαχνί, με ντομάτα, και κρεμμύδι.

Ραβιόλες

κυπριακή κουζίνα

Οι κυπριακές ραβιόλες μοιάζουν με τα ιταλικά ραβιόλια, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος, γεμισμένα με χαλούμι ή κιμά και βρασμένα σε ζωμό από κοτόπουλο. Σερβίρονται  με μπόλικο ζωμό, τριμμένο χαλούμι και φρέσκο δυόσμο!

Κούπες

κυπριακή κουζίνα

Ένα αγαπημένο σνακ στην Κύπρο είναι οι κούπες. Μοιάζουν με τραγανό κεφτεδάκι, αλλά φτιάχνονται με φύλλο από πλιγούρι και γεμίζονται με χοιρινό κιμά  και μπαχαρικά και έπειτα τηγανίζονται σε άφθονο λάδι!

Πατάτες αντιναχτές

κυπριακή κουζίνα

Οι πατάτες αντιναχτές είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτατης κυπριακής κουζίνας. Είναι μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, που τηγανίζονται σε άφθονο λάδι και μόλις ροδοκοκκινίσουν, αφαιρείται το λάδι και μαγειρεύονται στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και ξερό κόλιανδρο.

Οφτό κλέφτικο

κυπριακή κουζίνα

Τέλος, θα αναφέρουμε τον υπέρτατο κυπριακό μεζέ, το οφτό κλέφτικο. Αρνί ή κατσίκι κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και ψήνεται σε λαδόκολλα στο φόυρνο ή σε ξυλόφουρνο, μαζί με πατάτες, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Πολλοί  δένουν ορισμένες πατάτες με σπάγκο στο κρέας, για να ψηθούν μαζί και να ανταλλαξουν αρώματα!


 

Μην ξεχάσεις να συνοδεύσεις το γεύμα ή το δείπνο σου με κάποια από τις τοπικές μπύρες το καλοκαίρι και με ζιβανία -σαν τη ρακή- το χειμώνα!

 

Ανακάλυψε εστιατόρια Κυπριακής κουζίνας

 

Ανακάλυψε εστιατόρια στην Κύπρο

 

(Πηγή φωτογραφιών: verianet.gr, Masame.gr, dailycious.gr, hungryforhungry.blogspot.gr, ikypros.com, click@Life.gr,  kathimerini.gr,  gastronomos.gr, pinterest.com, tripadvisor.com)

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close