Η Ιστορία του Burger!

842

Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα ζουμερό burger, καλοψημένο και συνοδευμένο από αγαπημένα υλικά; Τυρί, bacon, αυγό, ντομάτα, κέτσαπ, μαγιονέζα  ή ο, τι άλλο ικανοποιεί τον ουρανίσκο του καθενός είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο burger. Εμείς, λοιπόν, αποφασίσαμε να ψάξουμε περισσότερο το θέμα και να δούμε ποιους έχουμε να ευχαριστούμε για το θεσπέσιο αυτό πιάτο.
Η άποψη που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους (συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου μέχρι τώρα) είναι ότι το hamburger ήρθε στη ζωή μας εξ Αμερικής γιατί –ας είμαστε ειλικρινείς- οι άνθρωποι τα έχουν απογειώσει. Αυτός είναι ένας λόγος που τα εστιατόρια που σερβίρουν burgers και τα συναφή ονομάζονται και American Style!

Και μάλλον δεν έχουμε άδικο, όμως, εκεί που τοποθετήθηκαν οι πρώτες βάσεις για την έλευσή του είναι η πόλη Hamburg της Γερμανίας. Κάπου μέσα στον 19ο αιώνα, η πόλη έγινε γνωστή για το βοδινό της κρέας, το οποίο ψιλοκοβόταν, αρωματιζόταν και στη συνέχεια γινόταν μπιφτέκι που έπρεπε να μαγειρευτεί αμέσως γιατί δεν υπήρχαν καταψύκτες.

Πολλοί Γερμανοί που μετανάστευσαν στην Αμερική, τότε, κέρδιζαν τα προς το ζην ανοίγοντας εστιατόρια σε μεγάλες πόλεις της. Ήταν αναμενόμενο ότι ο φημισμένος τους κιμάς δε θα έμενε έξω από τα μενού αλλά σε μια πιο Αμερικάνικη version, με κρεμμύδι, σκόρδο και έπειτα ψητό ή τηγανητό. Τότε, βέβαια, δεν είχε τη μορφή του burger όπως το ξέρουμε με ψωμί αλλά ήταν σκέτο με ο, τι του προσέθεταν δίπλα στο πιάτο και λεγόταν «Hamburg steak». Το 1837 πωλήθηκε στο εστιατόριο Delmonico’s στη Νέα Υόρκη το πρώτο Hamburg steak, στην τιμή των 10 cents (το ακριβότερο πιάτο του μαγαζιού).

Στα μέσα του 1800 που οι Αμερικάνοι άρχισαν να δουλεύουν σε εργοστάσια και μάλιστα νυχτερινές ώρες, πολλοί πωλητές φαγητού βρίσκονταν απέξω για να εξυπηρετήσουν τους πεινασμένους εργαζόμενους. Το Hamburg steak, όμως, ήταν πολύ δύσκολο να φαγωθεί στα όρθια. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να γίνει πιο πρακτικό αν και δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο πρώτος που το έφτιαξε ανάμεσα σε δύο ψωμιά.

Το White Castle στην Wichita του Kansas ήταν το πρώτο εστιατόριο με fast food hamburger και δημιουργήθηκε το 1921 από τους Billy Ingram και Walter Anderson.

Επειδή ξέρουμε πόσο σας ανοίξαμε την όρεξη:

Burger Week 2017

19 – 25 Ιουνίου

Δείτε τα εστιατόρια

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close