Πώς να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες βελτιώνοντας την ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας

1.3K

Πώς το εστιατόριό σας κάνει τους πελάτες σας να αισθάνονται; 

Συγκεκριμένα, η αίσθηση, ή αλλιώς το vibe που έχουν οι πελάτες σας με το που μπαίνουν στο εστιατόριό σας, έχει να κάνει με το τι βλέπουν, τι αισθάνονται, τι μυρίζουν ακόμα και αν τους χαιρέτησε το προσωπικό σας -και αν αυτό δείχνει χαρούμενο ή ότι βιάζεται, αντικρίζοντάς τους-. Η αίσθηση της ατμόσφαιρας του εστιατορίου σας συνδέεται άμεσα με την κουλτούρα του.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες βελτιώνοντας την ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας, μέσα από τις πέντε αισθήσεις – όραση, οσμή, ήχο, αφή και γεύση.

Η αίσθηση της όρασης

Τι βλέπουν οι πελάτες σας όταν μπαίνουν στο εστιατόριό σας;  Τους υποδέχεστε με χαμόγελο, θαυμάζουν μία ωραία διακόσμηση και έναν καθαρό, τακτοποιημένο χώρο;

Πρέπει να έχετε ως στόχο οι πελάτες σας να καταλάβουν την κουλτούρα του εστιατορίου σας, παρατηρώντας απλά το εσωτερικό του χώρο.

Πρέπει να ξέρετε τι αίσθηση θέλετε να δημιουργήσετε στους πελάτες σας: Για παράδειγμα, το εστιατόριο σας είναι ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ένα εστιατόριο θαλασσινής κουζίνας ή ένα ρακάδικο; Η διακόσμηση του καθενός από τα προαναφερθέντα και η οπτική ατμόσφαιρα διαφέρει.

Διασφαλίστε ότι το θέμα και η ατμόσφαιρα θα μεταφέρεται από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

  • Επενδύσεις τοίχου και δαπέδου
  • Φωτισμό
  • Τέχνη (πίνακες, διακοσμητικά)
  • Συνδυασμοί Χρωμάτων
  • Στυλ Επίπλων  (ψηλά τραπέζια, χαμηλά τραπέζια, σκαμπό κτλ)
  • Επιτραπέζια διακόσμηση (διακοσμητικά βάζα, κεριά, γυαλικά, σουπλά κτλ)
  • Στολές προσωπικού
  • Σκεύη, εξαρτήματα
  • Πιάτα και σκεύη

 


 

Η Αίσθηση της Οσμής

Το φαγητό παίζει τεράστιο ρόλο στη δημιουργία μίας καλής ατμόσφαιρας στο εστιατόρίο σας.

Το άρωμα που προέρχεται από την κουζίνα είναι ένα άλλο μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας του εστιατορίου, συμβάλλοντας στη δημιουργία της κουλτούρας του.

 


 

Η αίσθηση του ήχου

Στο εστιατόριο σας επικρατεί θόρυβος και δυνατή μουσική ή απαλή μουσική και ησυχία ή υπάρχει ζωντανή μουσική; Δημιουργείται θόρυβος από την κουζίνα ή από ομιλίες του προσωπικού;

Όταν πρόκειται για τη μουσική, μπορείτε να ποντάρετε στο τι ακούνε οι πελάτες σας ενώ γευματίζουν. Οι σημερινοί πελάτες αξιολογούν όλη την εμπειρία σε ένα εστιατόριο και η μουσική είναι μέρος αυτής.

Η μουσική προκαλεί συγκίνηση και βοηθά τους ανθρώπους να θυμούνται. Έτσι αν έχετε λοιπόν τη σωστή μουσική, οι πελάτες σας θα θυμούνται την εμπειρία που είχαν στο εστιατόριο σας και θα το επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Αυτό είναι εύκολο για ένα εστιατόριο όπου η ατμόσφαιρα είναι της δεκαετίας του ’50 ή ένα ελληνικό ταβερνάκι. Ωστόσο αν θεωρείτε ότι η ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας δεν συγκλίνει σε ένα συγκεκριμένο μουσικό θέμα, τι πρέπει να κάνετε;

 1. Εξετάστε το εστιατόριο σας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, όσοι πελάτες σας γευματίζουν το μεσημέρι μπορεί να θέλουν ένα διαφορετικό είδος μουσικής από τους πελάτες σας που γευματίζουν το βράδυ.
 2. Δείτε τις ηλικίες των πελατών σας και δημιουργήστε λίστες αναπαραγωγής με διαφορετικά είδη μουσικής.
 3. Ζητήστε από τους πελάτες σας τη γνώμη τους, ώστε να καταλάβετε προς ποιά μουσική κατεύθυνση μπορείτε να κινηθείτε. από τους επισκέπτες σας.

 


 

Η αίσθηση της αφής

Ναι, η αίσθηση της αφής παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας. Είναι στην πραγματικότητα η υφή που συμβάλλει.

Σκεφτείτε την υφή ως επιφάνεια. Αυτό θα μπορούσε να είναι η υφή των τραπεζιών σας, το πόσο άνετες είναι οι καρέκλες σας, τα πλακάκια, τα χαλιά, τα τραπεζομάντιλα, οι μαρμάρινες επιφάνιες, αλλά και τα διακοσμητικά στον τοίχο. Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό, δημιουργούν την ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας.

 


 

Η αίσθηση της γεύσης

Το μενού είναι ο καταλύτης για τη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας του εστιατορίου σας.

Το μενού και οι γεύσεις που προσφέρετε αποτελούν τη βάση που θα δημιουργήσετε την ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να σερβίρετε ιταλικά, ελληνικά, αμερικανικά, ή και κινέζικα πιάτα. Ωστόσο, ό,τι παραγγέλνεται πιο συχνά στο μενού σας είναι αυτό που επηρεάζει πιο πολύ την αίσθηση της ατμόσφαρας στο εστιατόριό σας. Επομένως, όταν οργανώνετε την ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας, μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε τη γεύση.

 


 

Τελικές σκέψεις

Για να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες, μπορείτε να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα του εστιατορίου σας. Αυτό σημαίνει ότι η κουλτούρα, η ατμόσφαιρα και η αίσθηση/vibe είναι μοναδικά στο εστιατόριο σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ξέρετε τι σημαίνει το εστιατόριό σας.

Όταν αποφασίσετε τι είδους ατμόσφαιρα θέλετε να αναδείξετε στο εστιατόριό σας, εστιάστε στην επίτευξή της μέσα από το φαγητό, τη μουσική, τη διακόσμησή και την εξυπηρέτηση των πελατών σας.

Εργαστείτε με το προσωπικό σας για να τους βοηθήσετε να δημιουργήσουν αυτή την κουλτούρα κάθε φορά που εργάζονται. Αυτή είναι που καθορίζει το εστιατόριο σας και σας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

 

 

 

 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close